top of page
  • Writer's pictureMaria M. Berglund

Vässa ditt manus, del 1 - Testläsare

Updated: Mar 30, 2021



Föreställ dig att det första utkastet av ditt manus äntligen är färdigt! Vad gör du nu? Är det dags att skicka in det till förlag?


Generellt skulle jag som lektör säga nej. Inte riktigt ännu. Det en opublicerad författare gör smartast i att skicka in till förlagen är en så bearbetad och putsad version som möjligt, och det första råmanuset är sällan det. Ofta krävs det flera redigeringsrundor och kanske omfattande bearbetningar av manuset för att komma dit.


I november 2019 höll jag ett scenframträdande på Värmlands Bokfestival med titeln "Vässa ditt manus - fem tips som ökar dina chanser att fånga förlagens och läsarnas intresse direkt".


Detta föredrag kommer jag nu att omvandla till en serie om fem blogginlägg där jag delar med mig av dessa tips. Syftet är att peka på några steg jag i min yrkesroll ser att författare verkligen kan tjäna på att gå igenom innan de skickar in sitt manus, för att öka manusets chanser att stå sig i konkurrensen.




Det första tipset handlar om att ANVÄNDA TESTLÄSARE,

och om att använda testläsare så SMART som möjligt.

(Bilden kommer från Unsplash)



Vad är en testläsare?


En testläsare är en läsare som utan att få betalt för det tar del av ditt manus (ofta råmanusversionen eller någon av de första grovredigerade versionerna av det) och ger feedback på hur väl texten fungerar. Testläsare kallas ibland också för provläsare, responsläsare eller betaläsare.


Anledningen att författare använder sig av testläsare är för att det är mycket svårt att som upphovsmakare själv bedöma om ens egen text fungerar för någon som inte har samma förförståelse för vad texten handlar om, som du har som skrivit den. Även om du låter manuset vila i flera veckor mellan redigeringsrundorna kan det vara näst intill omöjligt att ställa dig så mycket utanför texten att du kan bedöma vad som är fångande eller långtråkigt, begripligt eller otydligt, inkonsekvent eller ologiskt, otillräckligt gestaltat eller övertydligt, för en verklig läsare. Det är där testläsaren kan hjälpa dig.




Hitta rätt testläsare


Vilka är bra testläsare? Är det dina närmaste anhöriga och vänner? Kanske, om du har turen att omges av vana litteraturläsare eller personer som själva skriver, som vågar påpeka brister i texten och som kan ge konstruktiv feedback på ditt manus. Många gånger är detta emellertid inte fallet, utan det är vanligt att författare upplever att den närmaste kretsen bara kommer med välvilliga tillrop om hur duktig du varit som skrivit ett helt manus. Och även om detta är trevligt att få höra, kanske det inte hjälper dig att få syn på vad som inte riktigt fungerar i din text.


Om du inte har kvalificerade, kritiska läsare i den närmaste bekantskapskretsen, behöver du förmodligen söka testläsare på annat håll. Rätt testläsare är ofta en person som har relativt god kännedom om den genre du skriver inom och gärna också lite vana av att läsa manus under arbete och som är intresserad av att ge hjälpande feedback.


Kanske har du träffat passande testläsare om du har gått eller för närvarande går någon skrivarkurs? Eller om du är med i någon skrivarcirkel? Fråga om någon eller några av dessa skrivarkompisar är intresserade av att utbyta testläsningar - det behöver inte vara att ni ligger precis i fas med varandra, men chansen finns att även skrivarkompisarna kommer att behöva testläsare förr eller senare.


Andra sätt författare hittar testläsare på är genom författarforum på nätet, exempelvis olika skrivarsidor eller grupper på Facebook. Bland annat finns på Facebook en grupp som heter just "Författare söker testläsare". Men det är bara en av många författar- och skrivargrupper som finns där! Även Instagram samlar många hängivna litteraturläsare och aspirerande författare som följer varandras konton, och ibland är det genom dessa konton författare får kontakt med sina ideala testläsare.


Våga ge dig ut och botanisera bland olika nätforum för att se vilka som finns och var du ser att sådana läsare som du skulle vilja få kontakt med verkar samlas. Sedan är det bara att jobba upp modet att fråga några stycken!




Ge dina testläsare instruktioner


När du har hittat dina testläsare kan det vara smart att inte bara sätta ditt manus i händerna på dem helt förutsättningslöst, utan att ha tänkt igenom vad det är du behöver få reda på genom testläsningen.


Det kan till exempel vara genom att du instruerar testläsaren att markera med något tecken- eller symbolsystem som ni bestämmer på förhand, sådant som testläsaren tycker är:


- extra bra

- lite tråkigt eller som testläsaren skummade förbi i texten

- svårt att förstå

- övertydligt

- inkonsekvent eller ologiskt

- otillräckligt gestaltat


Det kan också vara att det till vissa kapitel eller vissa delar av manuset passar bra att ställa några öppna frågor som testläsaren får svara på. Det kan exempelvis handla om frågor som "Hur uppfattar du karaktären X så här långt?" eller "Vad förutspår du kommer att hända i manuset baserat på de kapitel du har läst fram till den här punkten?". Genom testläsarens svar kan du som författare få indikationer om gestaltningar, planteringar eller villospår fungerar så som du har tänkt, bland annat.


Diskutera gärna förväntningar och ramar för testläsningen innan, så att ni hittar en tidsplan och ett leveransformat och en ton i feedbacken som både författare och testläsare känner sig bekväma med!




Våga och var öppen för feedbacken!


Den sista uppmaningen jag har, är att våga använda testläsare även om det känns jätteläskigt att låta någon se det du har skrivit! Det är mycket bättre att dina testläsare får hjälpa dig att se vilka saker som kanske inte fungerar i ditt manus ännu, än att riskera att skicka ett manus med potentiella onödiga missar i till en förläggare du hoppas kunna imponera på.


Och var öppen för dina testläsares feedback! Om du har hittat rätt testläsare, utgå ifrån att de saker som påpekas läggs fram av välvilja och kom ihåg att även om ditt skrivande känns som ditt innersta utgjutet på sidorna, är det inte DU som författare som inte duger om din text behöver bearbetas. Alla författare måste redigera sina texter, och om de säger något annat så tro dem inte!



bottom of page