Tjänster

Som diplomerad lektör hjälper jag dig som författare att komma vidare med ditt manus. Har du skrivit ensam länge och är i behov av en kvalificerad blick på din text av ett par nya ögon? Eller har du redan skickat ditt manus till förlag men fått det refuserat, och vet nu inte varför eller hur du kan revidera texten? Har du trasslat in dig i perspektivet? Får du ingen ordning på strukturen? Eller är det något annat i storykonstruktionen eller författarhantverket som du vill ha en professionell bedömning av?

Jag erbjuder ett brett utbud av tjänster, alltifrån vanliga lektörsutlåtanden till mer omfattande skräddarsydda redaktörs- och manusutvecklingspaket. Hos Litteraturbyrån finns också möjligheten, om du så önskar, att få ett extra fördjupat lektörsutlåtande där jag går in med hela min mångåriga litteraturvetenskapliga kompetens för att reda ut exempelvis berättarperspektiv, tid/kronologi, genre/stilbild eller genusperspektiv i ditt manus. Detta kan vara särskilt bra om du exempelvis har försökt att skapa ett mer komplext perspektiv eller en mer ovanlig struktur i ditt manus, men är osäker på om du har fått det att fungera och behöver hjälp med att styra upp det.

 

Till mig kan du vända dig med manus i de flesta genrer. Min kompetens sträcker sig över romaner, diktsamlingar, prosalyrik, dramatik och blandgenrer. Jag läser gärna manus med mer litterära ambitioner, experimentell form eller komplex storykonstruktion, men även populärlitterära manus inom de flesta nischer av litterär realism. Har du skrivit en berättelse med inslag av komedi eller humor av något slag har jag också erfarenhet av att jobba med sådana manus.

 

Är du nyfiken på att anlita mig, men känner dig osäker på om jag är rätt lektör för dig? Det går alltid bra att börja med exempelvis en första-kapitel-analys eller ett utlåtande på ditt synopsis. Då har du möjlighet att se vilken slags feedback det är du får från mig, innan du bestämmer dig för om du vill att jag ska läsa hela ditt manus.

Information om föreläsningar kommer att inom kort.

Kontakt

e-post:

maria@litteraturbyran.se

​​

telefon:

070 478 68 04

sociala medier:

  • Facebook - White Circle
  • White Instagram Icon

© 2021 Maria M. Berglund